vlier bloesem700 180

 

Bij de vlier worden de vruchtdragende takken van vorig jaar weggehaald, de nieuwe loten blijven staan. Per vlierstruik is het zeer verschillend hoeveel nieuwe loten er afgelopen jaar zijn gevormd. Te veel nieuwe takken kunnen elkaar straks in het volle  seizoen in de weg gaan zitten.

De plantage van De Fledder ligt aan de noordkant van Molenrij. Het perceel maakt onderdeel uit van een nagenoeg ongeschonden kwelderwal die langs een tak van de voormalige rivier de Hunze ligt. Deze kwelderwal loop grofweg van Hornhuizen via Kruisweg, Kloosterburen en Molenrij naar Nijenklooster.

"Daar is over nagedacht." Een uitspraak van de presentatrice van Plattelanders. Plattelanders is een programma van RTV Noord en dit programma had in 2007 een item over de duindoorn van Plantage De Fledder. Een mooi compliment natuurlijk, en ze sloeg de spijker op de kop, want er was over de plantage inderdaad goed nagedacht.

Het idee van een plantage met bijzonder fruit ontstond toen ik - Klaas Breeksema - in de jaren negentig terechtkwam op de zeer idyllisch gelegen fruitkwekerij van Jan de Boer in Oostermeer.