vlier bloesem700 180

"Daar is over nagedacht." Een uitspraak van de presentatrice van Plattelanders. Plattelanders is een programma van RTV Noord en dit programma had in 2007 een item over de duindoorn van Plantage De Fledder. Een mooi compliment natuurlijk, en ze sloeg de spijker op de kop, want er was over de plantage inderdaad goed nagedacht.

Het idee van een plantage met bijzonder fruit ontstond toen ik - Klaas Breeksema - in de jaren negentig terechtkwam op de zeer idyllisch gelegen fruitkwekerij van Jan de Boer in Oostermeer.

Jan bleek één van de grondleggers van Wrâldfrucht, de vereniging van bijzonder fruit. Het streven van Wrâldfrucht was de Friese landbouw in de noord-oost hoek van Friesland van nieuwe impulsen te voorzien. De vereniging zocht Friese telers maar als Groninger kon ik ook deelnemen aan het project.

Landbouwgrond bezat ik niet maar via de gemeente De Marne kon ik in Molenrij een stuk grond aanschaffen en de plantage was een feit. In 1995 zijn de eerste bessenstruiken geplant: vlier en appelbes. Het jaar daarop werd het hele perceel benut door aan de oostzijde duindoorn en hazelnoten te planten.

Na enkele jaren van meer en minder groei konden in 1999 de eerste bessen worden geplukt. De geoogste bessen worden geleverd aan diverse producenten in Friesland, waar er van de verschillende bessen jams, siropen en wijn worden gemaakt. De produkten hebben een heerlijk pure smaak en staan bekend om hun eigenzinnige en goede kwaliteit.

De plantage van De Fledder ligt in Molenrij aan de Witherenweg.