vlier bloesem700 180

De duindoorn is een echte pioniersplant. Hij is in staat om zich op arme grond in leven te houden; een plant met karakter. In Nederland zie je de duindoorn vooral in de kuststreken en op de waddeneilanden. En, sinds 1996 ook in Kloosterburen!

Duindoorntak overzicht

De duindoorn kent geen rijke geschiedenis, geen folklore, geen mythische verhalen zoals bij de vlier. Onbekend maakt in zo'n geval vaak onbemind, maar in het geval van de duindoorn is dat onterecht. De bessen van de duindoorn zijn rijk aan vitamine A en E, maar vooral aan vitamine C.

Het vitamine C-gehalte in de duindoornbes is vele malen groter dan dat in sinaasappels of citroenen. Aardig detail: de duindoorn staat ook bekend om de grote voedingswaarde, plant en vruchten werden in het oude Griekenland gebruikt als voeding voor de paarden; het verbeterde de gezondheid van de paarden en het gaf glans aan de vacht.

Speciale techniek
Bij ons op de plantage zijn de bessen rijp in september. De oogst van de bes vereist een zeer speciale techniek; om de bessen te oogsten moet er namelijk gesnoeid worden. Omdat de bessen stevig aan de takken zitten - die bedekt zijn met lange, scherpe doornen - is simpel plukken uitgesloten. De bessen worden geoogst door complete takken met bessen en al van de boom te halen. De takken verdwijnen in de vriezer, en na enkele dagen in de diepvries worden de bevroren bessen van de takken geschud en is de oogst binnen.

Duindoorn

De duindoorn is een echte pioniersplant. Hij is in staat om zich op arme grond in leven te houden; een plant met karakter. In Nederland zie je de duindoorn vooral in de kuststreken en op de waddeneilanden. En: sinds 1996 ook in Kloosterburen!

De duindoorn kent geen rijke geschiedenis, geen folklore, geen mythische verhalen zoals bij de vlier. Onbekend maakt in zo'n geval vaak onbemind, maar in het geval van de duindoorn is dat onterecht. De bessen van de duindoorn zijn rijk aan vitamine A en E, maar vooral aan vitamine C.

Het vitamine C-gehalte in de duindoornbes is vele malen groter dan dat in sinaasappels of citroenen. Aardig detail: de duindoorn staat ook bekend om de grote voedingswaarde, plant en vruchten werden in het oude Griekenland gebruikt als voeding voor de paarden; het verbeterde de gezondheid van de paarden en het gaf glans aan de vacht.

Bij ons op de plantage zijn de bessen rijp in september. De oogst van de bes vereist een zeer speciaal techniek; om de bessen te oogsten moet er namelijk gesnoeid worden. Omdat de bessen stevig aan de takken zitten - die bedekt zijn met lange, scherpe doornen - is simpel plukken uitgesloten. De bessen worden geoogst door complete takken met bessen en al van de boom te halen. De takken verdwijnen in de vriezer, en na enkele dagen in de diepvries worden de bevroren bessen van de takken geschud en is de oogst binnen.