vlier bloesem700 180

Op de plantage staan diverse soorten hazelnoten, ook wel hazelaars genoemd.
De hazelnoot is eenhuizig, dat betekent dat er zowel het mannelijke als de vrouwelijke bloem aan dezelfde boom zitten. Het mannelijke katje bloeit op de naakte struik en in het voorjaar wordt hij groter, waardoor het stuifmeel door de wind verspreid kan worden.

Hazelnoot

De vrouwelijke bloem verschijnt in het voorjaar en is knopachtig met rode stempels, die als een kwastje uit de knop steken. Er zitten meerdere vrouwelijke bloemen bij elkaar.

De hazelnoten, die vanaf eind september van de boom beginnen te vallen, worden om de paar dagen geraapt. De hazelnoten die blijven liggen, zijn voor de muizen en de vogels.

De hazelnoten behoren tot de meest voedzame noten. Ze bevatten veel mineralen, veel gezonde vetten, o.a. omega-3 vetten en vitamine E en vitamine B6.

In de Angelsaksische tijd bezat het stamhoofd de hazelnootstaf; dit was een teken van gezag. Hazel stamt af van haes, wat bevelen betekent.Òf het verwijst naar het Angelsaksische woord haesel, wat kap of muts betekent. Dit verwijst naar het omhulsel van de vrucht.

De hazelaar en de hazelnoot komen veel in oude verhalen voor en spelen ook een rol in het bijgeloof. De noot ziet men bv. als teken van vruchtbaarheid en wordt daarom bij trouwplechtigheden gebruikt. Hij wordt ook gebruikt tegen pijn. De struik wordt in Noord-Europa gezien als bescherming tegen bliksem èn tegen heksen!