vlier bloesem700 180

De vlier leent zijn naam aan ons bedrijf; Fledder is het Groninger woord voor vlier.
Van geen struik zijn zo veel wetenswaardigheden bekend als van de vlier. Er doen vele mythes, verhalen en (halve) waarheden de ronde.

bloesem

De vlier wordt al sinds de oudheid als een uiterst waardevolle struik gezien. Voor de Germanen was de vlier zelfs heilig, ze bood namelijk bescherming tegen kwade geesten. Een vlier mocht je dus niet zo maar omhakken! Wie zich onzeker voelde zocht een oude vlierstruik op, pakte de boom vast en voelde na enige tijd het zelfvertrouwen terugkeren. Bij elke woning werd vroeger dan ook een vlierstruik geplant vanwege diens beschermende werking.

Nagenoeg alle onderdelen van de vlier kunnen worden gebruikt. De struik staat dan ook bekend om haar geneeskrachtige werking. De bladeren worden gebruikt bij kneuzingen, verstuikingen en wonden; de bloesem van de vlier is zeer waardevol bij verkoudheid en bij hooikoorts, en de vlierbessen zelf zijn zeer nuttig bij griep, virusinfecties en bij reumatische klachten.

De vlier bloeit in juni en van de bloesem kan een heerlijke frisse siroop worden gemaakt. De oogst van de vlierbes vindt plaats in augustus. Van de bessen (en bloesem) worden door onszelf onder andere jam en siroop gemaakt.